Kategorier
Allmänt

Därför ska du undvika att publicera offentliga inlägg på Facebook

Det finns tillfällen där man vill ha sitt Facebook-inlägg offentligt men det är en god idé att försöka undvika det så mycket som möjligt. Det gäller inte bara inlägg utan allt som finns synligt på sin profil. Det kommer att göra gott både för dig och dina vänners säkerhet.

Du har säkert läst i media där folk blir lurade på Facebook där någon låtsas vara någon som man känner och är ute efter pengar. Vilka är det som blir drabbade av detta? Det är de som har i princip allt offentligt, både inlägg och hela profilen. Om du brukar ha dina inlägg offentligt så tror jag att du har varit med en eller flera gånger där en främling kommenterar ditt utseende och vill bli vän med dig. Oftast är svenskan inte den bästa så det är hyffsat enkelt att genomskåda bluffen. Bara av denna anledning är det en god idé att se till att inläggen inte är offentliga. Då slipper du dessa kommentarer. 

Nästa gång du gör ett inlägg ska du se till att ändra så att endast dina vänner ser inlägget. Dina kommande inlägg kommer att behålla denna inställningen.

Publicera inlägg bara för vänner

För att ändra alla dina gamla inlägg klickar du in på (i Facebook-appen) Meny -> Sekretessgenvägar -> Gå igenom några viktiga sekretessinställningar -> Vem kan se vad du delar -> Fortsätt -> Nästa -> Begränsa tidigare inlägg.

Ändra till vänner gamla facebook inlägg

Offentlig profil kan blanda in dina vänner i problem

Den största faran med att ha en offentlig profil är att dina vänners profiler kan få sina Facebook-profiler klonade. Det är inte helt ovanligt att bedragare går igenom dina inlägg och kollar efter vilka som är dina närmsta vänner och skapar en ny Facebook-profil med din(a) vänners profilbild och profilinformation. Därefter tar de kontakt med dig med denna fejk-profil och lurar dig på pengar. Ring upp din vän istället och kolla så att allt stämmer!

För att begränsa vad som ska vara offentligt från din profil ändrar du detta under (i Facebook-appen) Meny -> Sekretessgenvägar -> Gå igenom några viktiga sekretessinställningar -> Vem kan se vad du delar. Följ guiden.

Alla bedrägerier på nätet ska polisanmälas. Se Polisens hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *