Kategorier
Allmänt

Därför har IT-jättarna sina namn

Något som jag kan tycka är intressant är vad de stora företagen har fått sina namn ifrån. Vi är uppväxta med deras namn men kanske inte riktigt tänker på varför de heter just som de gör. Alla namn har sin historia!

Microsoft

Bill Gates var mycket tidig med intresset av programmering. Redan vid 14 års ålder skapade han och hans vän Paul Allen ett datorprogram där de tjänade 200 000 dollar på bara ett år. På den tiden programmerade man på hålkort som matades in i en jättemaskin som sedan kunde läsa av korten och göra vissa utföranden. 

Microsoft logotyp 1975

När Bill var 20 år gammal (1975) fick han syn på persondatorn Altair 8800 som som är baserad på en mikroprocessor. Där såg Bill en möjlighet att kunna implementera ett datorprogram som gör det möjligt att kunna styra datorn via ett programmeringsspråk. Bill och Paul lyckades sälja in datorprogrammet till Altair och gav datorprogrammet namnet Altair BASIC. I samband med detta startade de ett företag som fick namnet Micro-soft. Micro kommer från ”mikro” och ”soft” kommer från engelskan software (mjukvara). Året därpå bytte de namn till Microsoft.

1981 skapade Bill och Paul MS-DOS till IBM:s datorer och kort därefter även till andra datorföretag. 

Apple

De som har gjort att datorer ser ut som de gör är Steve Jobs och Steve Wozniak; Dator, skärm, mus och tangentbord. Dock så var deras första dator Apple endast för hobbybyggare så där fick köparen själv fixa en TV-skärm. Apple II påminner mer om dagens datorer, men utan det grafiska gränssnittet.

Det sägs att namnet Apple kommer från Steve Jobs efter att han besökt en äppelodling. På vägen från äppelodlingen hade Steve Jobs en diskussion med sin gode vän Steve Wozniak om namn till deras nya företag. Steve Jobs kommer med förslaget Apple eftersom Apple kommer högre upp i telefonkatalogen än Steve Jobs fd. arbetsgivare Atari. Att Jobs kom precis från en äppelodling är säkerligen den stora anledningen till att det blev Apple.

Anledningen till att äpplet logotypen har ett bett är för att den inte ska förväxlas med ett körsbär.

1983 släppte Apple sin första persondator med ett grafiskt gränssnitt. Denna datorn fick namnet Apple Lisa som kommer från Steve Jobs dotters namn. 

Macintosh kommer från äppelsorten McIntosh som uttalas MAK-in-tosh.

Ett tips är att se filmen Jobs från 2013 med Ashton Kutcher i huvudrollen där du får en intressant bild av hur allt skapades.

Google

Företaget grundades av Larry Page och Sergey Brin 1998. Deras idé var att programmera fram ett sätt att förenkla indexeringen av sidor på nätet. Projektet kallade de för BackRub men redan året därpå ville de byta namn. De bestämde sig för Googol som betyder ett tal som innehåller en etta följt av hundra nollor. När de skulle registrera domännamnet Googol.com råkade de stava fel så det blev Google.com istället vilket de tyckte kändes bättre. 

Hewlett-Packard (HP)

Innan Apple tog fort jobbade Steve Wozniak på HP som tekniker. Det var på hans kontor hos HP som han byggde grunden till den första persondatorn. En Apple skulle nästan kunnat ha blivit en HP-dator men Steve Jobs och Steve Wozniak gick en egen väg vilket Apple är känt för än idag, till skillnad från Microsoft som blandar sig med flera datortillverkare.

Långt innan Steve Wozniak tid på HP så var det William Hewlett och David Packard som startade Hewlett-Packard 1939. Redan nu kan du ana var företagsnamnet kommer ifrån. För att bestämma om vilken bokstav som ska vara först (H eller P) avgjordes genom att singla slant. Så det var en peng som avgjorde att det blev just Hewlett-Packard (HP) och inte Packard-Hewlett (PH).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *