Kategorier
Allmänt

Därför fick Bluetooth sitt namn

De flesta vet att Bluetooth fick sitt namn från Harald Bluetooth (Harald Blåtand) som var kung i Danmark mellan år 958-964. Men har du tänkt tanken på varför det blev just Harald Bluetooth? Här får du svaret!

Allt började 1996 när Intel, Ericsson och Nokia träffades för att planera en ny standard-teknologi för korta distansöverföringar.

Som de flesta större projekt så får de ett ”kodnamn” innan det officiella namnet är fastställt. En man från Intel vid namn Jim Kardach föreslog kodnamnet Bluetooth efter kungen Harald Bluetooth som sammanförde Skandinavien precis som nu Bluetooth nu skulle sammanföra PC och mobila enheter. De andra godkände Bluetooth som kodnamn.

Senare när den nya teknologin började närma sig lansering så var tanken att det officiella namnet antingen skulle bli RadioWire eller PAN (Personal Area Networking). Det visade sig dock att namnet RadioWire kunde inte färdigställas i tid och PAN fanns redan med andra betydelser vilket bara kommer att skapa förvirring och svår att marknadsföra. Så det beslutades att Bluetooth fick bli det officiella namnet. 

Logotypen till Bluetooth är från runorna för H och B som är ihopsatta.

Bluetooth nordiska bokstäver

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *