Kategorier
Microsoft

Dagens dilemma: Internet Explorer startar inte i Windows 8.1 RT (Surface)

En vän till mig hade fått problem med sin Surface-platta. En av de viktigaste funktionerna hade plötsligt slutat att fungera, nämligen Internet Explorer.

När jag skulle starta Internet Explorer i surfplatteläget så dök IE-loggan upp men stängdes snabbt igen, inget felmeddelande. Däremot om jag försökte starta i desktop-läget så dök följande felmeddelande upp:

Felmeddelande i Internet Explorer som inte startar

Jag provade att ta bort alla certifikat från Internet Explorer men det gjorde ingen skillnad. Tittar jag i Loggboken får jag fram nedanstående som inte ger så mycket mer info.

Felmeddelande i Loggboken

Jag får helt enkelt prova mig fram.

Eftersom plattan har Windows 8.1 RT så är möjligheterna väldigt begränsade. Jag kan inte ens installera en annan webbläsare för att enkelt lösa problemet. Eller jo, det finns en webbläsare i Store att ladda ner som heter WebBrowser (låter ju seriöst?) som jag väljer att undvika.

Jag tänkte att problemet borde lösa sig igenom att installera om Internet Explorer som man kan göra med hjälp av Windows-funktioner som finns under Program & Funktioner i Kontrollpanelen. Men riktigt så enkelt var det förstås inte.

Det finns inte heller någon systemåterställning i Windows RT så det enda jag kan göra i detta läget är att försöka hitta en Windows-uppdatering som möjligtvis kan ha orsakat detta.

Det var en hel del uppdateringar som senast var gjort så frågan är om jag ska behöva avinstallera alla en i taget för att förhoppningsvis lösa detta. Eftersom det förslaget kommer ta evigheter så provar jag istället göra en snabb Googling på varje uppdatering som kan tänkas vara misstänkt för detta.

Tack och lov så hittar jag ganska snabbt en artikel som verkar intressant. Jag avinstallerar denna uppdatering (KB4516067) och gör en omstart av plattan. Det visade sig att det var denna uppdatering som spökade. Efteråt körde jag igång Windows Update så att uppdateringen ska dyka upp igen så jag därefter kan dölja den. För jag vill ju inte ha in den här uppdateringen igen.

Lösningen – Så här avinstallerar du en uppdatering och döljer den i Windows

(Det går ej att dölja uppdateringar i Windows 10)

  1. Öppna Kontrollpanelen
  2. Klicka på System och Säkerhet -> Windows Update
  3. Klicka på Installerade uppdateringar som finns nere till vänster
  4. Sök efter KB4516067 i sökfältet upp till höger
  5. Markera uppdateringen och välj Avintallera
  6. Starta om datorn
  7. Klicka in dig igen på Kontrollpanelen -> System och Säkerhet -> Windows Update -> Sök efter uppdateringar
  8. Klicka på 1 viktig uppdatering är tillgänglig
  9. Högerklicka på KB4516067 och välj Dölj uppdatering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *