Kategorier
Allmänt

Cyberattack-året 2023

De senaste åren har antalet cyberattacker ökat kraftigt. 2022 hade en ökning på hela 75% jämfört med 2021.

2023 har siffran inte minskat och ett flertal större svenska organisationer har blivit utsatta som exempelvis Svenska Kyrkan.

Ransomware attacker

Under 2023 blev året som jag för första gången blivit orolig på riktigt när det gäller cyberattacker.

Attackerna sket mot avsett typ och storlek organisationen. Ofta har det visat sig att bedragarna har haft tillgång till organisationens system en längre tid för att först studera ut vilken typ av attack som ska utföras.

Ransomware-attacker

Den typ av cyberattack som har ökats mest är ransomware. Ett urpressningsvirus där de låser både filer och system där de begär en större pengar för att få allt upplåst igen. Ju större organisation, desto större belopp. Både Svenska Kyrkan och Easypark är några som har blivit utasatta för Ransomeware.

Sverige är ett av de länderna där det är vanligt att de utsatta betalar beloppet. Att betala beloppet är fel metod eftersom det gynnar bedragarnas verksamhet och fler attacker kommer, förmodligen även till den som redan har betalt en gång innan.

Se istället till att hålla hålla dina enheter uppdaterade men framförallt var skeptisk till vad som kommer i din mail och i dina sociala medier även om det ser ut att komma från något eller någon du känner. Dubbelkolla vem som egentligen är avsändaren.

Lösenordsfiske

En annan vanlig variant av attack är att bedragare försöker fiska på sig användares inloggningsuppgifter. Eftersom det är vanligt att användare använder samma lösenord på flera ställen så kan ett lösenordsfiske orsaka väldigt mycket hos den utsatta.

De som ”lyckas” få tag på inloggningsuppgifter kan behålla uppgifterna själva men det kan också hända att de säljer uppgifterna vidare. Under denna tid vet inte användaren om att uppgifterna är på språng i orätta händer.

Källor och nyttiga länkar:

Hur går en ransomeware-attack till? – Svt.se

Sverige betalar mycket för ransomware-attacker – Svt.se

September (2023) blev rekordmånad för ransomeware-attacker – Computer Sweden

Easy Park utsatt för cyberattack – Aftonbladet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *