Kategorier
Allmänt

Är WiFi hälsofarligt?

Häromdagen ringde en vän till mig i panik och ville att jag genast skulle inaktivera deras WiFi. Hen hade hört att WiFi skulle vara mycket skadligt.

Jag försökte övertala hen om att detta inte är sant, men samtidigt så visste jag inte så mycket om eventuella hälsoproblem gällande WiFi så jag forskade lite kring detta i efterhand.

WiFi Router

Vi har en myndighet i Sverige som heter Strålsäkerhetsmyndigheten vilka är välinformerade om risker gällande bland annat trådlös överföring.

På deras hemsida står det att WiFi skickar ut 0,1 watt för 2,4 GHz nätet och 0,2 watt på 5GHz. Som ni förstår så är detta väldigt lite watt, så hur skulle detta kunna vara farligt? Tänk på användandet av mobiltelefoner som också sänder ut trådlöst (4G, WiFi, Bluetooth). Mobiltelefonen har man intill huvudet, det borde vara ännu farligare. När din router är i standby sänder den bara ut den mängd som behövs för att visa att WiFi är tillgängligt.

Som med allt annat så finns det lagar och paragrafer kring hur mycket ”utsläpp” man får ha, även för trådlös kommunikation för alla typer av enheter. 

WiFi finns överallt idag. Stationer, tåg, flygplan, hotell butiker etc. Tar man en runda i centrum av stan så kan man se massvis med WiFi med hjälp av sin mobiltelefon. Så man kommer inte ifrån signalerna från WiFi. Det finns ett institut i Sverige för detta också som har koll. Ni finner en länk till deras hemsida längst ner.

Tänk på alla utsläpp ute på gatorna såsom avgaser, det är betydligt farligare. 

Så nej, WiFi är inte hälsofarligt. Skulle du bli dålig så är det på grund av något annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *