Kategorier
Google

Är röststyrning i hemmet onödigt? (Google Home/Assistenten)

Röststyrning har funnits länge men det är inte förrän när Google och Amazon tog fram sina röststyrningsprodukter som det har börjat ta fart.

Jag tror att många tänker att det känns märkligt och nästan lite fånigt att säga vad som ska hända i hemmet. Som exempelvis slå på belysning i hallen eller starta ett tv-program på TV:n. Man kan ju använda en app för detta eller varför inte med den traditionella fjärrkontrollen?

Google Home

Jag fick min Google Home i bröllopspresent för ett par månader sedan och jag använder den i princip varje dag och då menar jag inte bara som musikhögtalare.

Innan när jag inte hade Google Home fick jag bläddra mig fram med fjärrkontrollen när jag skulle se på SVT Play eller Youtube. Det är ändå en del tryckande på kontrollen som behövs göras tills man har hamnat rätt. Först starta TV:n och sen öppna appen på TV:n och söka sig fram till ett program eller videoklipp. Ibland har fjärrkontrollen hamnat på villovägar och det gör ju det lilla ännu mer ”jobbigt”. 

Numera behöver jag inte ens starta tvn. Jag säger bara ”Ok Google, starta Skavlan på SVT Play på TV:n i vardagsrummet” och då startas Tv:n med mitt TV-program. 

Just med TV:n är det lätt hänt att den är igång även om ingen tittar på den. Man går ifrån för det kom något annat sen glömmer man bort att den är igång. Då är det smidigt att bara säga ”Ok Google, stäng av TV:n”. 

Min Google Home har jag precis mellan TV-rummet och köket så jag kan enkelt styra TV:n direkt från köket utan att behöva ta fjärrkontrollen. 

För tillfället har jag inget annat jag kan styra mer än TV:n. Men planen är att kunna styra belysningen, åtminstone vissa av lamporna. 

Sen finns det förstås mycket annat som man kan göra som att lyssna på musik, ta fram recept, få veta väder och öppettider och till och med hjälpa en komma ihåg saker.

Den enda nackdelen som är snarare ett fel och det är att den ibland lyssnar utan jag har bett om det. Häromdagen sa jag till min fru: ”Du glömmer inte att ta ut soporna när du går”. Innan man fru hann reagera så varar Google istället: ”Ok, det ska jag försöka komma ihåg”. En stund senare påminde Google mig istället att ta ut soporna. 

För övrigt är den busenkel att installera. Allt du behöver ha är en smartphone med Google Home-appen och ett Google-konto. Sen berättar Google Home exakt vad du ska göra för att komma igång. Lättare kan det ju inte bli!

Så Google Home är definitivt inget onödigt i hemmet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *