Kategorier
Allmänt

Är det säkert att använda hotellets Wi-Fi?

När man ska ut och resa så har man alltid ett säkerhetstänk när det gäller resväskor och värdesaker. Lika viktigt är det att tänka på säkerheten när det gäller uppkoppling på hotellets Wi-Fi. Det är lätt att man tänker ”Vad är oddsen att en hacker ligger bakom detta nät?”.

De flesta punkterna som jag kommer att ta upp här kan vara bra att känna till oavsett typ av publikt Wi-Fi som du befinner dig på.

Hotell WiFi

Det är väldigt sällan att ett hotell har ett större skydd för sitt Wi-Fi. En av anledningarna är att det ska vara enkelt för alla användare att koppla upp sig. Oavsett enhet och hur gammal den är. Hotellets viktiga punkt är trots allt att du som gäst ska få det som bekvämt som möjligt, säkerhetstänket är mindre viktigt. Om du är på ett mindre hotell har antagligen hotellet själva satt upp sitt Wi-Fi utan någon större kunskap.

Hotellets Wi-Fi namn (SSID)

Det första du ska kolla upp är namnet på hotellets Wi-Fi. När du ska koppla upp dig så kommer du att se flera tillgängliga Wi-Fi, även gratis hot-spot som är utanför hotellet.

Det är inte helt omöjligt att det dyker upp något likvärdigt med hotellets. Dessa ska du vara väldigt försiktig med då någon med stört sannolikhet försöker lura in dig genom att ha ett likvärdigt namn. Därför ska du dubbelkolla namnet. Denna hackermetod kallas ”Evil Twin Attack”.

Om hotellets Wi-Fi inte fungerar är det lätt hänt att man försöker logga in på något av de andra som finns tillgängliga. Dessa är ännu större risk att använda, så håll dig till hotellets om du inte kan dela din mobils internet.

Hotellets Wi-Fi-lösenord

Antingen brukar hotell inte ha något lösenord eller så använder de sig utav vouchers så alla gäster får ett eget lösenord. De mindre hotellen brukar ha ett och samma lösenord eftersom de konfigurerar upp det precis som de har gjort hemma hos sig själva.

Jag brukar tänka så här. Om hotellet inte ha något lösenord eller vouchers så är säkerheten på detta Wi-Fi lika med noll. De har inte lagt någon tid på när det gäller säkerhet. Bara att det ska vara enkelt. Dessa Wi-Fi använder jag aldrig i livet använda (gäller alla publika Wi-Fi). Det är just dessa som är enkla att manipulera. Du själv skulle kunna dela ditt mobils internet och döpa det till samma namn som hotellets och inte sätta något lösenord. Där har du påbörjat en förberedelse av en Evil Twin Attack.

Om hotellet delar ut vouchers till gästerna så känns det lite mer bekvämt.

När kan jag använda hotellets Wi-Fi

Det bästa du kan göra är att dela din mobils internet, så länge du har satt upp ett lösenord förstås. Men har du ingen möjlighet att dela det så kan hotellets Wi-Fi fungera i vissa sammanhang.

Du ska aldrig utföra köp eller utföra något som kräver Bank-ID eller knappa in bankkortuppgifter. Undvik gärna också där du behöver knappa in ett lösenord. Idag är dessa sysslor vardag för många men jag rekommenderar verkligen att fundera på vad man gör när man befinner sig på ett publikt Wi-Fi.

Surfa på turistsidor eller på Aftonbladet är ingen större fara. Man kan ha i åtanke att någon kan eventuellt spana på vad man gör. Men denna typ av slösurfing är ungefär lika intressant som när någon tittar över axeln när man läser papperstidningen.

Läs också: Dölj grannarnas Wi-Fi

Källa:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *