Ingen kan ha gått miste om inlägg där det lottas ut bilar, husbilar och mikrovågsugnar på Facebook. Dessa inlägg delas och gillas av tusentals Facebook-användare som gör att inläggen sprids i extemfart. Detta har man kunnat skåda sedan ett par år tillbaka men den senaste tiden dyker det upp nya hela tiden.
Vad är ”Like-farming”?
Like-farming innebär när bedragare skapar ett inlägg med falskt information. Informationen som sprids kan vara en uppmaning att utföra något, oftast kopplat till en tävling. Men det kan också vara en bild på någon som har det mindre bra där användare uppmanas att skriva exempelvis ”Grattis” för att uppmuntra denna person. Bilden är tagen från ett annat sammanhang och har inte alls med inlägget att göra. Så egentligen är det synd om denna person som har fått sin bild spridd på detta sättet.
När det gäller en Like-farming som är kopplad till en påstådd tävling så brukar det oftast handla om mycket dyra saker som exempelvis en pool, en lyxbil eller en husvagn. Tävlingen går ut på att kommentera inlägget som gör att man blir med om en utlottning. Det spelar ingen roll vad du skriver i dessa inlägg, de kommer att kontakta dig oavsett vad du skriver och det blir inten utlottning för de kontaktar alla som kommenterar.
Det finns förstås många företag som sysslar med sådana tävlingar på ett lagligt sätt och därför blir det svårare för andra att förstå att just denna tävling är fejk. Oftast är dessa fejk-tävlingar under ett känt namn som Coop eller Elgiganten.
Vad har ”Like-farming” för syfte?
Syftet är att få så många ”Gilla” markering och följare som möjligt. I jus tävlingarna är de även ute efter pengar genom att lura in dig på en dyr prenumeration. De ber dig betala frakt för vinsten men i själva verket har du accepterat en prenumeration på ett par hundra kronor i månaden. Detta brukar till och med stå i det långa otydliga avtalet som de skickar till dig, så det blir svårt att gå ur.
Men deras huvudsakliga uppgift är egentligen det först nämnda, att få så många ”Gilla” som möjligt. När bedragaren har nått sitt mål med antal Gilla och följare så säljer de sidan till någon annan och byter till ett passande namn. Så plötsligt så har någon en sida med många följare. Inlägget med Like-farming är naturligtvis bortplockat.
I vissa andra fall handlar det inte om någon försäljning, snarare att de ska byta ut sidans namn och inläggens innehåll till något som kan lura in andra på något och kanske skada användarnas enheter med hjälp av länkar som de besöker.
Hur skyddar man sig från Like-farming?
Som med mycket annat på internet så handlar det om att vara källkritisk. Är det möjligt att detta företag lottar ut en bild värd 1,5 miljoner? Känner jag till denna person som de vill att jag ska tycka synd om, vad är deras syfte? Det är bättre att ignorera och hålla sig till sidor som har den blåa verifierings-symbolen på sin Facebook-sida. Undvik att kommentera eller dela inlägget även om ditt syfte är att visa att inlägget är fejk. Genom att agera på ett inlägg så hjälper du till att sprida inlägget även om ditt agerande var för att hindra andra.
Läs mer på Malwarebytes hemsida.