Kategorier
Allmänt

5G eller fiber – ”Vad ska man välja?”

Det har länge varit diskussioner om man ska ansluta sin bostad till fiber. Det är förstås inte billigt och för vissa kan det redan vara försent, om man inte vill betala mer eftersom de får gräva upp igen. För vissa är det en självklarhet medans andra är mer tveksamma eftersom de har ju redan en fungerande ADSL eller 4G.

Nu har det också börjat pratas om 5G som sägs bli så bra att folk har börjat bli mer tveksamma till fiber. ”Varför gräva ner fiber när jag kan få snabbt trådlöst via 5G?”

Det finns flera anledningar till att fiber är bättre än 5G, som jag tycker säger sig självt. 5G är ju trots allt en trådlös lösning som kan störas ut av flera anledningar. Fibern störs ut om någon gräver av kabeln. 

Som det är just nu så finns 5G bara på få ställen i landet, mest för att testa. Planen är att 5G ska tas i bruk år 2020. Men det lär dröja tills 5G finns ute hos de flesta och framförallt till de som bor på landsbygden. Så som det var när 4G lanserades.

Bara för att 5G har en hastighet på 10-20 GB/sekund och en mycket bättre svarstid än 4G så innebär det inte att svarstiden kommer att vara detsamma som med fiber, det är trots allt trådlöst vi pratar om. Det finns tider på dygnet som det kommer att vara sämre. När klockan blir 18 när de flesta har kommit hem så kan svarstiderna vara sämre.

4G ska kunna leverera i 1GB/sek men de flesta ligger på en hastighet på betydligt lägre än så. 

Jag skulle gissa på att den genomsnittliga användaren med 5G kommer att komma upp i ca 1 GB/sekund om denna användaren har en vettig router. Vilket är förstås en bra hastighet. Med 5G måste nya master sättas upp vilket kommer att ta tid vilket gör att täckningen kommer att vara ojämn till en början. När du får planer på att införskaffa 5G, ta först en titt på hur tillgången till 5G är i dina områden, annars lär hamna du på 4G i alla fall.

Fler och fler teknikprylar såsom hemelektronik och larm kopplas upp mot bredbandet. Du ska kunna se och styra i princip hela hemmet från mobilen även när du inte är hemma. Att ha ett sådant hem uppkopplat på mobilt fungerar förstås men när alla andra också ska ha sina saker uppkopplade kan det bli problem. 

Med 5G kommer abonnemangen fortfarande ha en gräns per GB vilket leder till att du kanske inte kan se nästa avsnitt av din favoritserie eller i värsta fall slutet på ditt program.

Jag vill också passa på att notera att ADSL kommer att avvecklas. Vissa kommuner har sedan länge börjat avveckla koppartråden i samband fibern grävs ner. Där är också en anledning till att börja titta på annan lösning till bredbandet. Så ni som har ADSL och tänker att detta räcker, ni bör se efter ett annat alternativ. 

När ska man använda sig utav 5G?

Hittills har jag bara tagit upp det dåliga med 5G. Men faktum är att 5G är en bra teknik och en bra lösning för många sammanhang. Se inte mina ovanstående punkter som något dåligt, snarare något som du ska ha i tankarna kring 5G. 

På vissa ställen fungerar 4G helt okej om man inte har några större behov. Har man båt, stuga, husvagn/husbil eller bor långt ute på landet så är det mobila alternativet en smidig lösning. Så länge det finns täckning förstås. Det kan också handla om en smaksak, har man alltid haft mobilt så fortsätter man säkert med det. Men tänk gärna en extra gång om du får frågan om fiber.

Nästa gång som du ska införskaffa dig en ny mobiltelefon ska du såklart kontrollera att den är förberedd för 5G.  

Kommentera gärna dina tankar om framtidens bredbandsförbindelser!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *