Ange en Exchange-serveradress manuellt i Outlook 2019

Senast uppdaterad onsdag, 13 Maj 2020 Publicerad onsdag, 13 Maj 2020 Skriven av Fredrik
Outlook logga

I mitt yrke som supporttekniker stöter jag ibland på märkliga problem. Oftast kan det handla om en enkel sak som egentligen borde ta ett par minuter att fixa eller till och med ett par. En aning frustrerande!

Idag kom ett sådant problem med Outlook och Exchange. 

Fördelen med Exchange är att det oftast går att konfigurera kontot i Outlook väldigt enkelt, tack vare Autodiscover. Du behöver bara ange din e-postadress och lösenord så fixar Outlook resten själv. 

Blir det problem borde man få en möjlighet att lägga in Exchange-serveradressen manuellt, vilket det gör i de äldre Outlook-versionerna. 

I Outlook 2019 finns inte denna möjlighet. Eller det finns faktiskt en knapp för att lägga in uppgifterna manuellt men den hänvisar dig bara till de andra anslutningsmöjligheterna med IMAP och POP osv. 

Först trodde jag att det var en bugg i Outlook men då provade jag på en annan dator och samma problem uppstod där.

För att kringgå detta så kom jag på att man kan konfigurera ett e-postkonto via Kontrollpanelen också. Kan går det bättre där?

I Kontrollpanelen finns det nämligen något som heter Mail som inte är bara en väg för att lägga till ett konto utan kan också vara bra att veta för felsökning om Outlook inte startas. 

Mail i KontrollpanelenI Kontrollpanelen kan du lägga till och ändra profiler till Outlook.

Lösningen på mitt problem blev att jag öppnade Mail i Kontrollpanelen och klickade sedan in på "Visa profiler". Jag tar bort profilen som finns där och klickar på "Lägg till" och anger ett namn på denna profil (valfritt namn)

Skapa ny profil i OutlookHär kan du lägga till ny profil (nytt konto) i Outlook via Kontrollpanelen.

Nu får jag upp den traditionella guiden där man faktiskt kan ange att man vill konfigurera kontot manuellt. Tack vare detta så löstes mitt problem!

Kontrollpanelen börjar mer och mer ersättas av Inställningar i Windows 10. Så jag hoppas innerligt att de inte glömmer lägga till "Mail" i Inställningar om Kontrollpanelen nu skulle försvinna. För det är faktiskt inte första gången som denna lösning räddar mig. 

Konfigurera Exchange med manuella inställningarHär har du den traditionella Exchange-konfigurationen som jag var ute efter från början.