Kategorier
Microsoft

3 gratisverktyg för att frigöra diskutrymme

Datorn lagrar massor av data i bakgrunden utan att man vet om det. Det kan vara loggfiler, temporära filer från installationer eller vid surfande. Det finns ett par praktiska knep att rensa denna typ av data som kan frigöra ett par GB i utrymme.

Diskrensning

Diskrensning är inbyggt i Windows och har funnits sedan länge. Diskrensning tar bort temporära filer, loggfiler installationsfiler från Windows Update, gamla säkerhetskopior med mera. Med andra ord är det helt ofarligt att använda och skadar inte att använda lite då och då.

Du hittar verktyget smidigast genom att söka efter det i startmenyn. Ett annat fall kan du klicka in på Den här datorn -> högerklicka på hårddisken som ska rensas -> välj Egenskaper -> klicka på Diskrensning.

Markera de filer som du önskar att ta bort (exempelvis alla), bekräfta med OK.

 Diskrensning

Om du tycker att den inte har frigjort tillräckligt med utrymme kan du prova Rensa Systemfiler som du också hittar i Diskrensning.

Diskrensning av systemfiler

OBS! Kryssar du i ”Tidigare Windows-installationer” kommer att rensa windows.old-mappen om du har en sån. I den mappen lagras tidigare installationer om du nyligen har gjort en större uppdatering av datorn. Tycker du att datorn fungerar bra i övrigt och har inget behov av att återställa datorn så kan du markera denna rutan. OBS!

Klicka sedan på fliken Fler alternativ. Här kan du frigöra utrymme genom att ta bort program eller äldre säkerhetskopior som du eventuellt inte behöver mera. Ta endast bort äldre säkerhetskop or om du tycker att datorn fungerar bra i övrigt. När du är färdig bekräftar du med OK.

CCleaner

Detta gratisprogram är något liknande som Diskrensning i Windows men CCleaner tar bort mycket mer. Så om Diskrensning inte hittar tillräckligt mycket att ta bort så kan CCleaner vara ett alternativ att prova. Det är ju ändå gratis och finns på svenska.

Ladda ner programmet här.

När du har installerat programmet kan du likt Diskrensning ange vilka typ av filer som ska rensas. CCleaner har redan valt det som rekommenderas att rensas. Om du känner dig osäker så kan du låta dessa val vara kvar men har du lite mer koll på läget kan du även ta en titt på de andra alternativen för att resan bort ännu mer. Du får också gärna kommentera detta inlägget så kan jag kika på det.

När du känner dig redo kan du antingen först Analysera för att kolla hur mycket utrymme som kommer att frigöras, eller Starta städning.

Ccleaner

SpaceSniffer (avancerat)

SpaceSniffer raderar inga filer men den hjälper dig att söka upp var det ligger mycket information. Därefter kan man med ett par enkla klick komma åt mappen där det kan finnas något att ta bort. Man får alltså vara på sin vakt så man inte tar bort något olämpligt. Ett tips är att Googla först för att kontrollera att mappen eller filen är okej att ta bort. Eller varför inte fråga mig!

Ladda ner programmet här.

Så här använder du programmet:

  • Starta SpaceSniffer och välj välja vilken enhet som ska kontrolleras (oftast enhet C), bekräfta med OK
  • En popuprutan med varningar dyker upp. Den kan du stänga ner genom att klicka på den röda Dismiss-ikonen och sedan på krysset
  • Nu ser du massa kvadrater som blir större och större. Ju större de blir desto mer information finns det där. (dock är det inte säkert att du kan rensa detta)
  • Dubbelklicka på en ruta för att navigera dig framåt i mapparna
  • För att se filerna i mappen högerklickar du på rutans vita list höst upp och sedan väljer Öppna
  • SpaceSniffer

Kom ihåg att kontrollera noga så att du inte tar bort något som kan skada systemet eller dina viktiga filer!

 

2 svar på ”3 gratisverktyg för att frigöra diskutrymme”

Hej Kerstin,

Jag förstår att du vill ha hjälp men det är inte lätt att förklara i text så jag rekommenderar dig att prata med en datorbutik i närheten där du bor. De tips som jag kan ge dig är att ladda ner CCleaner som jag har nämnt i detta blogginlägg. Annars kan man avinstallera program som man inte använder. Det gör man under Inställningar och sedan Appar. Dock så är det inte ofta det hjälper att rensa. Anledningarna till långsam dator kan vara många därför är det bättre att någon tittar fysiskt på datorn. Hoppas att det löser sig!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *