"Shlayer" är det vanligaste datorviruset på MacOS

Kategori: Bloggen Senast uppdaterad onsdag, 06 Maj 2020 Publicerad söndag, 26 januari 2020 Skriven av Fredrik
Shlayer-viruset på MacOS

Det är vanligt att man tror att "har man en Mac så sitter man säkert" men även dessa datorer är sårbara, framförallt för att de oftast inte har något antivirusskydd.

Nu har Kaspersky tagit fram de vanligaste virusen som attackerar just Mac där en trojan ligger överst på listan.

Trojanen har fått namnet "Shlayer" som är det vanligaste viruset för Mac med stor marginal jämfört med de andra som du kan se på bilden nedan.

Vanligaste datorvirusen för Mac 2019Foto: Kaspersky

Eftersom det är en trojan så blir din dator infekterad först när du själv utför något. I detta fall när du klickar på en länk där du uppmanas att uppdatera Adobe Flash.

Kaspersky har hittat ett flertal sidor såsom i Wikipedia-artiklar och i YouTube-klipps beskrivningar som innehåller webbadresser som tar dig till en sida där du uppmanas att uppdatera Adobe Flash för att fortsätta. Ett flertal illegala streamingsajter har också hittats där du uppmanas att uppdatera Adobe Flash för att kunna se på tv-serien eller filmen. Om du klickar på den falska uppdateringen blir datorn drabbad av Shlayer-viruset.

Shlayer-viruset på en streamingsajtShlayer-viruset på en streamingsajt. Foto: Kaspersky. 

Den största anledningen till att Shlayer har slagit till så pass stort är antagligen för att det är väldigt vanligt att folk är inne på illegala streamingsajter för att kunna se sin favoritserie gratis. Om avsnittet inte startas så kör användaren den falska uppdateringen av Adobe Flash med förhoppning om att det kommer att lösa problemet med att se avsnittet, -men i själva verket kommer det orsaka andra problem för användaren.

Shlayer ser ut att vara en uppdatering från Adobe FlashI adressfältet ser du att det inte är Adobes hemsida som uppmanar dig att uppdatera Flash. Foto: Kaspersky.

Shlayer-viruset gör att du kommer att få en stor mängd reklam på din dator som dessutom kan sega ner ditt surfande. Det finns ett flertal liknande virus både till MacOS och Windows som sprids på samma sätt men som kan orsaka större konsekvenser för din dator.

Två enkla tips för säkrare surfning:

  1. Ha ett uppdaterat antivirusskydd och OS (Gäller både MacOS och Windows)
  2. Undvik oseriösa hemsidor (Exempelvis illegala streamingsajter)

Läs gärna också: "Man behöver inget antivirusskydd till Mac" - Sant eller falskt?

Källa 

 

Registrera för nyhetsbrev

Aktivera javascript för att skicka detta formulär