Ett dilemma med Microsoft Office

Publicerad tisdag, 04 juni 2019 Skriven av Fredrik

Har du hamnat i ett läge där du varken kan avinstallera eller installera Microsoft Office? Häromdagen fick jag för mig att jag skulle väcka liv i en äldre dator med Windows 7. Den har Office 2010 och det räcker gott och väl för detta ändamål. Men det blev genast problem genom att jag inte kunde starta Excel. Den försökte bara installera på nytt hela tiden. Övriga office-programvaror fungerade.

Jag tänkte att det blir lättast att avinstallera Office och köra om det från början. Men icke!

Fel 1402 i Microsoft Office 2010Fel 1402 i Microsoft Office 2010.

Vare sig jag skulle starta Excel eller installera om det på nytt så fick jag felmeddelande "Fel 1402: Det gick inte att öppna registernyckeln". Jag kontrollerade sökvägen där den påstår att den inte kan öppna och sedan sätter jag full behörighet på både "System" och för mitt användarkonto. Men det blev samma fel.

Eftersom det inte gick att avinstallera så fick jag en tanke om att behålla Microsoft Office 2010 och installera utvärderingsversionen av Office 365. Men det går förstås inte heller eftersom Office 365/2019 klagar på att det redan finns en äldre Office installerad. Så allt hamnade i en ond cirkel.

Då kom jag på att Microsoft har ett enkelt supportverktyg som felsöker varför det inte går att installera/avinstallera och sedan försöker den hjälpa en med installationen. Verktyget finner man på Microsofts webbplats på denna länk under alternativ 2.

Med hjälp av verktyget så fick jag bort Microsoft Office 2010. Jag påbörjade installationen igen av Microsoft Office 2010. Dock så fick jag samma felkod igen.

Eftersom Office 2010 är borta så bör ju Office 365 fungera. Återigen får jag meddelande om att "Office" redan är installerat, men det står inte vilken version.

Jag gick igenom Program & Funktioner-listan över program att avinstallera men här fanns det varken Office-paket eller tillhörande tillägg att avinstallera. Jag provade med felsökaren men även där fanns det inga fler Office-programvaror att ta bort. Då slog det mig att Registereditorn kan kanske vara ett bra verktyg i detta fall.

I Registereditorn under sökvägen

kan man hitta det som finns i Program & Funktioner men också de program som inte finns med där, vilket är en hel del.

Registereditorn - Avinstallera programvaraKopiera sökvägen som finns i värdet "UinstallString" och öppna i Kör för att avinstallera programvaran via Registereditorn.

I denna lista finns en lista med kryptiska namn. Klickar du på en av dem så kommer du att se vad det är för programvara. I mitt fall hittade jag en hel del tillägg till Office 2010. I värdet UninstallString finns en sökväg. Kopiera den och klistra in i "Kör..." och tryck Enter. Då kommer förhoppningsvis programvaran att avinstalleras. (Det gjorde den i mitt fall).

Nu kunde jag äntligen installera Office 365. Förmodligen hade jag kunnat installera Office 2010 men det vågade jag inte gå in på nu när det äntligen fick en lösning.