5G eller fiber - "Vad ska man välja?"

Senast uppdaterad lördag, 09 mars 2019 Publicerad torsdag, 07 mars 2019 Skriven av Fredrik

Det har länge varit diskussioner om man ska ansluta sin bostad till fiber. Det är förstås inte billigt och nu börjar det snart bli försent att välja, om man inte vill betala mer eftersom de får gräva upp igen. För vissa är det en självklarhet medans andra är mer tveksamma eftersom de har ju redan en fungerande ADSL eller 4G.

Nu har det också börjat pratas om 5G som sägs bli så bra att folk har nu börjat bli ännu mer tveksamma till fiber. "Varför fiber när jag kan få snabbt trådlöst via 5G?"

Det finns flera anledningar till att fiber är bättre än 5G, som jag dessutom tycker säger sig själv.

Som det är just nu så finns 5G bara på få ställen i landet, mest för att testa. Planen är att 5G ska tas i bruk år 2020. Men det lär dröja tills 5G finns ute hos de flesta och framförallt till de som bor på landsbygden. Så som det brukar vara med ny teknik!

Bara för att 5G kan ladda i 10-20 GB/sekund så innebär det inte att svarstiden kommer att vara detsamma som med fiber, det är trots allt trådlöst vi pratar om. Svarstiderna går upp och ner och när klockan blir 18 när de flesta har kommit hem så kan svarstiderna vara ännu sämre, precis som det är med 4G. Tänk också på att bara för att man säger att 5G kan hantera 10-20 GB/sekund så innebär det inte att just din hastighet kommer att vara så. Ca 1 GB/sekund skulle jag gissa på om du har en vettig router. Vilket är förstås en bra hastighet.

Fler och fler teknikprylar såsom hemelektronik och larm kopplas upp mot bredbandet. Du ska kunna se och styra i princip hela hemmet från mobilen även när du inte är hemma. Att ha ett sådant hem uppkopplat på mobilt känns inte riktigt säkert med tanke på att svarstiderna kan variera.

Du har kanske inte eller ska ha ditt hem uppkopplat på nätet men streaming-tjänster såsom Netflix, Cmore och Play-kanaler blir mer en självklarhet. Med 5G kommer abonnemangen fortfarande ha en gräns per GB vilket leder till att du kanske inte kan se nästa avsnitt av din favoritserie eller i värsta fall slutet på ditt program.

Självklart är det en smaksak och på vissa ställen fungerar 4G helt okej om man inte har några större behov. Har man båt, stuga eller husvagn/husbil så är mobilt smidigt förstås. Men tänk gärna en extra gång om du får frågan om fiber, för mig är det en självklarhet.

Ni som använder ADSL och trivs bra med det så kan jag meddela att denna typ av förbindelse kommer att avvecklas. Vissa kommuner har sedan länge börjat avveckla koppartråden i samband fibern grävs ner.

Kommentera gärna dina tankar om framtidens bredbandsförbindelser!