Microsoft lägger till flikar i Windows 10 appar

Publicerad torsdag, 08 mars 2018

Flikar har funnits länge i webbläsarna men nu ska flikar även komma till appar i Windows.

Denna funktion är en av de mest efterfrågade i Microsoft Feedbackhubben (+20 000 röster). Jag tror inte att det kommer användas så mycket av vanliga hemanvändare men däremot vara uppskattat för oss som använder datorer dagligen i arbetet.

Tanken bakom dessa flikar är att få ditt arbete mer sorterat. Om du exempelvis jobbar i Microsoft Word och behöver Googla fram information som berör ditt arbete öppnar du en ny flik i Word-fönstret där du sedan kan Googla fram det du är ute efter. Samma sak gäller om du har en Power Point som tillhör ditt dokument i Word, hela ditt arbete är i samma fönster. När du ska öppna upp Word-dokumentet nästa gång kommer du att få en fråga om du vill öppna flikarna också, alltså din Power Point och din Google sökning som du gjorde.

En ytterligare intressant funktion är att det tillkommer en tidslinjefunktion där du kan se vilka dokument och appar som användes när du skapade arbetet. Detta gäller förstås inte bara arbete med dokument utan även filmer du har tittat på, ja, allt du har gjort med datorn.

Längre fram är det tänkt att flikar även ska finnas i Utforskaren, Anteckningar etc. och förhoppningsvis till tredjepartsprogram såsom Photoshop m.m.

Fördelen för Microsoft här är att fler kommer använda sig utav Edge, eftersom det är Edge som öppnas med en ny flik i apparna. Hur folk kommer att reagera på det återstår att se.

Flikar kommer att släppas under hösten 2018 i samband med att Windows 10 version 1809 (Redstone 5) släpps.